Herkes Buraya Baksın! Aşk-ı Memnu’yu Anlatıyorum…

by Madame Kaudupul

“Aaaa! Aşk-ı Memnu dizisinin kitabını yazmışlar” diyenleri duyunca çok şaşırdım ve üzüldüm de; zira çok kıymetli bir edebiyat eserinden bîhaber olmak gerçekten üzücü. Ben de oturup anlatmaya karar verdim.
Hiç bilmeyenler öğrensin, hayranlarının da varsa kaçırdıkları burada görsün ve okusun diye araştırdım, sizin için yazıyorum. İşte buyurun. Keyifli okumalar 🙂

“Aşk-ı Memnu” yani günümüz Türkçesiyle “Yasak Aşk”, 1899-1900’lü yıllarda Halid Ziya Uşaklıgil tarafından kaleme alınmış kıymetli bir eserdir. Eser bu yıllarda ilk kez Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilmiş (dizi şeklinde yazılmış), 1901 yılında ise çok beğenilmesi nedeniyle kitap şekline getirilip yayımlanmıştır. Kitap realist-naturalist türünde bir romandır.
Roman Osmanlı Türkçesi ile yazılmış daha sonra latin harflerle birçok çevirisi yapılmıştır. Osmanlı Türkçesi bilenler Osmanlıca kitap görseline tıklayıp kitabı inceleyip okuyabilirler.

Aşk-ı Memnu romanı o kadar sevilmiş ki, iki kere dizi, bir kere tiyatro ve bir kere de opera olarak uyarlanmış.

Roman, Tarık Günersel tarafından tiyatroya çevrilmiş ve üç perdelik oyun olarak oynanmıştır.
Aynı zamanda Selman Ada tarafından opera olarak bestelenerek, ilk olarak 2003 yılında Mersin’de yapılmıştır.Daha sonra İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda da sahnelenmiştir.

Roman birçok yayınevi tarafından Osmanlıca’dan çevirildi. Benim en beğendiğim yayın Türkiye iş bankası Kültür Yayınlarının yayınlamış olduğudur.  Buraya tıklayarak Aşk-ı Memnu kitabını satın alabilirsiniz.

İLK AŞK-I MEMNU DİZİSİ (TRT)

Romanın ilk dizisi 1975 yılında Halit Refiğ yönetmenliğinde TRT için çekildi ve altı bölüm olarak yayınlandı. Bu dizide romana birebir uyulmuştur. Yalnızca dizide yer alan bazı siyasi atıflar romanda yer almamaktadır. Ayrıca bu dizi TRT’de yayınlanan ikinci dizidir.
TRT’de yayınlanmış bölümlerini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. 

AŞK-I MEMNU İKİNCİ KEZ ÇEKİLDİ (AY YAPIM-KANAL D)

Ay Yapım’ın yapmış olduğu bu uyarlama 2008 yılında yayınlanmaya başladı. 2000’li yıllara göre uyarlanan dizi, haliyle kitaptan farklı olarak devam etti. Dizi 2 Sezon ve 79 bölüm olarak yayınlandı. Bu şekliyle büyük beğeni topladı ve akılda kalıcı oldu. Yazının başında da bahsettiğim gibi dizinin kitabını yazmışlar diyenler bile oldu. (Maalesef)…
Bu dizide var olan karakterlerin bazılarından bahsedilmediği gibi, dizi senaryosu gereği ilave karakterler de oluşturuldu.
KANALD’de yayınlanmış bölümlerini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Ben de araştırdım, izledim, derledim, toparladım ve size eski dizi ile yeni dizi karakterlerini karşılaştıracağınız görseller hazırladım 🙂

1- ADNAN BEY: Evin sahibi, babası, 50’li yaşlarını geçmiş, hali vakti fazlasıyla yerinde bir İstanbul beyefendisi.

2- İNCİ HANIM: Evin hanımı. Adnan Bey’in ilk karısı. Bülent’in doğumundan sonra vefat ediyor.

 

3- MATMAZEL DE COURTON: Nihal ve Bülent’in mürebbiyesi, aynı zamanda evin hanımının öldükten sonra kızlarını emanet ettiği kişi. Bir nevî İnci Hanımdan sonra evin ikinci annesi.

4- NİHAL: Adnan Bey’in kızı, evin küçük hanımı.

5- BÜLENT: Adnan Bey’in oğlu, evin küçük beyefendisi.

6- BEHLÜL: Adnan Bey’in yeğeni. İstanbul Galatasaray’da yatılı olarak öğrenim gördüğü için amcasının himayesinde yaşamaktadır.

7- FİRDEVS HANIM: “Melih Bey Takımı” olarak adlandırılan, kadınlarının hafifmeşrep ve gösterişli tavırlarıyla tanındığı bir aileye mensuptur. Romanın başlangıcında kırk beş yaşındadır.

8- BİHTER: Firdevs Hanım’ın küçük kızı, Adnan Bey’in ikinci karısı, Behlül’ün yasak aşkı… Evlendiğinde Yirmi iki yaşındadır.

9- PEYKER: Firdevs Hanım’ın büyük kızı. Bihterden üç yaş büyük ablasıdır.

10- NİHAT BEY: Peyker’in eşi. İstanbul’un üst tabaka yaşamına dahil olmak için Peyker’le evlenmiştir. Evliliklerinden Feridun adlı bir oğulları olmuştur, iki yıl sonra da ikinci çocukları dünyaya gelmiştir.

11- KATİNA/KATYA: Firdevs Hanım’ın hizmetçisi.

12- SÜLEYMAN EFENDİ: Yalının uşağı. Bahçe işleri ile de ilgilenmektedir.

13- ŞAKİRE BACI/ŞAYESTE: Süleyman Efendi’nin karısı ve yalının aşçısı.
(Kitapta ve ilk dizide Şakire bacı olarak geçerken ikinci dizide Şayeste olarak yer verilmiş. Kitapta ayrıca Şayeste isminde bir başkalfa da bulunmaktadır. Ancak Süleyman Efendi’nin karısının gerçek adı Şakire’dir.)

14-  CEMİLE: Süleyman Efendi ve Şakire’nin kızları, yalının da hizmetçisidir.

15- BEŞİR: Yalının arabacısı. Habeş asıllı hadım bir hizmetli.

16- NESRİN: Yalının hizmetçisi.

Bir de kitapta ve TRT dizisinde isimleri geçen yalıda aşçı olan Hacı Necip ve yalının baş kalfası Şayeste karakterleri var. Fakat ikinci dizide bu karakterleri göremediğimiz için burada paylaşmıyorum.

Dizilerin ikisi de İstanbul’da çekilmiştir. “Aşk-ı Memnu Nerede Çekildi?” yazıma tıklayarak, eski ve yeni çekimlerin nerede yapıldığı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yazımı beğendiğinizi umuyorum. Beğendiyseniz sayfanın altındaki kalbe dokunursanız ben bunu anlarım 🙂 Teşekkürler…

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorum Yap