Kusurlardaki Mükemmelliği Bulmak: “Kintsugi ve Kintsukuroi Sanatı”

by Madame Kaudupul
Japon Sanatı Kintsugi

Bundan 600 yıl kadar önce Japonların bulduğu bu yöntem, aslında kusurlarda da güzellikler olabileceğini göstermiştir bizlere. Bu sanatta ana tema altın…

Porselen ve seramik gibi özellikle de maddi ya da manevi değeri olan kâse, tabak gibi eşyalarımızı gözümüz gibi kollar kırılsa bile bir türlü atmaya kıyamayız. İşte Japonlar bunun için mükemmel bir yöntemle birleştirme ve tamir etme sanatını yapmaya başladılar. Tabi amaç sadece atmaya kıyamadığımız objeler değil; aynı zamanda bu sanatın taşıdığı manevi duygular.

Japoncada Kin: Altın, Tsugi: Birleştirmek, Tsukuroi ise tamir etmek demektir.
Kelime anlamıyla Kintsugi Altınla birleştirme, Kintsukuroi ise altınla tamir etme şeklidir.
Sadece birbirinden ayrılan tabak, kâse gibi eşyalar Kintsugi tekniği ile birleştirilir.
Fakat kırılırken parçalarında kayıp olduysa bu da Kintsukuroi tekniği ile eksik kısım tamamlanarak tamir edilir. Bir çeşit altınla yama yapmak gibi düşünebiliriz.

Japonlar için bu sanat çok değerli. Bunu yapabilmek için özel setler satılıyor. Bu setlerdeki tarifle eşyalar onarılıyor. Ve onarılmış hali daha önceki sağlam halinden daha pahalı hale geliyor. Bu sanatla kusurlu eşyaların da diğerleri gibi ve belki de diğerlerinden daha güzel olabileceği gösterilmiş oluyor.

Bu ilginç ve değerli sanatı ülkemizde de yapan yerler var. Dilerseniz kurslarına katılabiliyorsunuz. Ya da el beceriniz varsa setler satın alıp evinizde yapmaya başlıyorsunuz.
Merak edip yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin 🙂

Yorum Yap